Farebné prskavky: ako prskavky získavajú rôzne farby

Najlepším spôsobom ako osláviť narodeniny, svadbu alebo Silvester sú ohňostroje a zábavná pyrotechnika. Medzi asi najobľúbenejšie typy ohňostrojov, ktoré nie sú hlučné ale lákajú ľudí svojimi svetelnými efektami sú, okrem dymovníc, fontán, rímskych sviec, prskavky.

V poslednej dobe sa okrem klasických prsaviek dajú kúpiť aj farebné prskavky. Tie sa využívajú pri light painting fotografiách, narodeninách, svadbách, zdobení narodeninových tort a podobne. Často sa pýtate, ako dodať prskavkám netypické farby a z čoho sú farby na prskavkách.

Prskavky vždy rozžiaria všetkých od detí až po dospelých, pretože tieto farebné iskričky sú vizuálne podmanivé na svadby, fotenia, narodeniny a silvester.

Ako sa do prskaviek pridáva farba?

Bláznivá vec na celom procese pridávania farieb do iskričiek je, že pri každej farbe sa do prskaviek pridáva iná chemická zložka. 

Poďme si prejsť celú dúhu farebných prskaviek a pozrieť sa, ako sa jednotlivé farby pridávajú do prskaviek:

Červená farba prskaviek

Aby ste získali červenú farbu prskaviek, výrobca musí do pyrotechnickej zmesi pridať soľ. Nepoužíva sa však obyčajnú kuchynská soľ. Pre jasne červené farby používajú výrobcovia prskaviek soli stroncia (stroncium – Sr) alebo soli lítia (lítium)

Oranžová farba prskaviek

Do oranžovo sfarbených prskaviek sa pridávajú vápenaté soli. Príkladmi vápenatých solí sú chlorid vápenatý alebo síran vápenatý.

Žltá farba prskaviek

Pri žltých prskavkách výrobca pridá buď kryolit (minerál) alebo dusičnan sodný, v závislosti od požadovaného odtieňa a jasu žltej. 

Zelená farba prskaviek

Pridávanie zelenej farby do prskaviek je v porovnaní s inými farbami komplikovanejšie. Je to preto, že výrobca potrebuje zmiešať zlúčeninu bária a chlóru, napr. chlorid bárnatý, aby vytvoril požadovaný odtieň zelenej. 

Modrá farba prskaviek

Podobne ako zelená, aj modrá farba sa do ohňostrojov pridáva pomerne komplikovane. Je to preto, že výrobca tiež potrebuje skombinovať chemické zlúčeniny medi a chlóru , ako je acetylacetonát meďnatý, aby vznila modrá farba. 

Fialová farba prskaviek

Mali by ste vedieť, že vaše ohňostroje alebo prskavky bývajú o niečo drahšie, ak majú fialovú farbu. Je to preto, že musíte skombinovať dve chemické zmesi, ktoré vytvárajú červenú a modrú, kombináciu solí stroncia a zlúčenín medi – výsledný efekt je fialová. 

Biela farba prskaviek

Do bielych prskaviek musí výrobca pridať molekuly kovu ako horčík alebo oxid hlinitý. Niektoré z týchto chemikálií sa nachádzajú napr. aj v žiarovkách. 

Strieborná farba prskaviek

Na výrobu strieborných farieb v prskavkách a pyrotechnike je potrebné použiť hliníkový prášok alebo titánový prášok. Tieto chemikálie sú potenicálne nebezpečné a v niektorých krajinách zakázané. Niektorí výrobcovia ich však nahrádzajú horčíkom a vyrábajú sivobiele prskavky. 

Skutočné kúzlo ohňostroja sa deje v procese

Proces vytvárania ohňostrojov a pridávania farieb k nim je rovnocennou súčasťou vedy a umenia. Ako každé odvetvie, aj výrobcovia ohňostrojov nachádzajú inovatívne spôsoby a zaujímavé metódy, ako vyvinúť rôzne odtiene ohňostrojov a prskaviek a zdokonaliť svoje receptúry pre brilantný pyrotechnický zážitok. 

Potrebujete ohňostroj na poslednú chvíľu?

ProPyro ponúka služby predaja pyrotehchniky a profi ohňostrojov. Urobte svoj večer nezabudnuteľným s niektorým z našich ohňostrojov!

Bezpečnosťou pri používaní prskaviek

V tejto časti sa budeme venovať otázkam bezpečnosti a zákonnosti špecifickým pre prskavky a farebné prskavky.

Môžu sa s prskavkami hrať deťi?

Ako všetky prskavky, aj farebné verzie by mali deti používať len pod prísnym dohľadom dospelých. Prskavky patria do kategórie F1 a predaj je možný len od 15 rokov. Pamätajte, že prskavky sú pri horení horúce a môžu spôsobiť váždne popáleniny! Ak sú vaše deti príliš malé na to, aby pochopili a rešpektovali nebezpečenstvo, tak im prskavky za žiadnych okolností nepatria do rúk.

Je bezpečné používať farebné prskavky v interiéri?

Nie, keďže obsahujú pigmenty, farebné prskavky by sa nikdy nemali používať v interiéri. Aj keď je dostatočné vetranie, jednoducho vytvárajú príliš veľa dymu, aby boli bezpečné. Namiesto toho by ste si mali vždy vybrať prskavku, ktorá je bezdymová . Farebné verzie používajte iba vtedy, ak ste vonku a máte dostatok otvoreného priestoru na vetranie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Máte viac ako 18 rokov ?