Zábavná pyrotechnika je rozdelená do kategórií: vekové obmedzenie kategórií pyrotechniky

kategórie pyrotechniky

Bez zábavnej pyrotechniky si nedokážeme predstaviť silvestrovskú noc, oslavy, narodeniny, svadby, footbalové zápasy a dokonca ani paintballové boje.
Asi ste si všimli, že delobuchy, kompakty, petardy, fontánky a ohňostroje sú rozdelené do samostatných kategórií zábavnej pyrotechniky. Tie rozlišuje Nariadenie vlády SR z 18. marca 2015 o sprístup­ňovaní pyrotechnických výrobkov na trhu.

Kategórie pyrotechniky

Zábavná pyrotechnika:

  •  kategória F1 – prístupné pre osoby staršie ako 15 rokov
  •  kategória F2 – prístupné pre osoby staršie ako 18 rokov
  •  kategória F3 – prístupné pre osoby staršie ako 21 rokov
  •  kategória F4 – prístupné výhradne pre odborne spôsobilé osoby

Scénická pyrotechnika:

  •  kategória T1 – prístupné pre osoby staršie ako 18 rokov
  •  kategória T2 – prístupné výhradne pre odborne spôsobilé osoby

Iné pyrotechnické výrobky:

  •  kategória P1 – prístupné pre osoby staršie ako 18 rokov
  •  kategória P2 – prístupné výhradne pre odborne spôsobilé osoby

Štyri základné typy pyrotechniky

Zábavná pyrotechnika má v názve zábavu aj pyrotechniku. A ako hovorí názov je to zábava s delobuchmi. Keďže pyrotechnika môže byť nebezpečná a vybuchuje, tak sa príslušné úrady rozhodli rozdeliť ju podľa nebezpečnosti a predaj sa obmedzil podľa veku.

1. kategória (F1)

Do I. kategórie patria rôzne druhy tzv. motýľov, bzučiakov, píšťaliek, fontány a prskavky, z ktorých sa niektoré môžu používať aj v interiéroch (napr. prskavky na oslavách a svadbách). Patria sem aj výrobky, ktoré zaraďujeme medzi detskú pyrotechniku (napr. vybuchovacie guličky). Sú určené neplnoletým a mladším ako 15 rokov, avšak vždy by sa mali zapaľovať pod dohľadom rodičov alebo zodpovednej osoby.

2. kategória (F2)

Do pyrotechniky II. kategórie patria produkty, ktoré je možné predávať len starším ako 18 rokov. Patria sem napríklad rímske sviece, fontány s väčšou silou a niektoré druhy kompaktov, rakiet a delobuchov. Delobuchy II. triedy sa nesmú používať v blízkosti kostolov, nemocníc, detských zariadení alebo škôl.

3. kategória (F3)

III. kategóriu predstavujú druhy zábavnej pyrotechniky, ktoré sa predávajú len osobám starším ako 21 rokov. Zaraďujeme sem rakety, delobuchy alebo kompakty, ktoré predstavujú stredne veľké nebezpečenstvo a ktoré sú určené len na používanie na veľkých otvorených priestranstvách.

4. kategória (F4)

Zábavná pyrotechnika, ktorá sa predáva osobám starším ako 21 rokov. Zaraďujeme sem rakety, delobuchy alebo kompakty, ktoré predstavujú stredne veľké nebezpečenstvo a ktoré sú určené len na používanie na voľných otvorených priestranstvách. Do 4. kategórie už patria bežne nepredajné typy, ktoré môžu obsluhovať len osoby s odbornou spôsobilosťou a ktoré sa preukážu príslušným preukazom.

One thought on “Zábavná pyrotechnika je rozdelená do kategórií: vekové obmedzenie kategórií pyrotechniky

  1. Pingback: Farebné prskavky: ako prskavky získavajú rôzne farby - ProPyro

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Máte viac ako 18 rokov ?